Anul 2019 - dieta conștientă relaxată

Prima zi din noul an, Sfântul Vasile… Clar, sărbătorile nu s-au încheiat, și totuși… Setul ales pentru începutul acestui an este cel al meditațiilor vindecătoare de Christopher Titmuss. Anul 2018 a fost un an dificil pentru toată lumea, au bubuit toate bubele, în special în corpul fizic sub formă de boli și în plan personal sau profesional sub formă de eșecuri financiare sau amoroase. Toate acestea ne-au făcut să ne simțim vulnerabili, atacați și cu nisip mișcător sub picioare. Tradus în viața de zi cu zi, sentimentul a produs confuzie, dorința de a ne retrage să ne lingem rănile, să ne asigurăm minimul de confort prin mici excese de mâncare, poate băutură, poate alt antidepresiv…

Anul 2019 și o carte cu multe mesaje

După aceste furtuni care ne-au aruncat de colo-colo și datorită cărora ne-a fost greu și a cerut mult efort conștient să ne centrăm, anul 2019 începe cu o recomandare aproape previzibilă: cardul tras din set a fost DIETĂ. Să știți că nu vă iau peste picior, și mie mi s-a părut prea de tot, dar când am deschis cartea însoțitoare s-a deschis din prima tot la explicația cardului. Așa că mi-am asumat să ridic pe tapet acest subiect sensibil și să reflectez asupra lui în mod serios, pentru că am senzația că, pentru mine cel puțin nu va fi o energie reprezentativă doar pentru prima săptămână din an, ci pentru întreg anul.

Când vine vorba de mâncare și dietă oamenii se împart în două mari categorii: fie mănâncă mecanic, la grămadă, social sau pe un fond emoțional ne(re)cunoscut, sau țin dietă, una recomandată de un nutriționist în cazul fericit, sau una luată de la o prietenă sau de pe net. Nu judec pe nimeni, și eu mă încadrez cu ușurință în prima categorie, sensul dietelor nu l-am înțeles niciodată.

Cartea DIETĂ

carte-dieta-titmuss.jpg

Deși carte se intitulează DIETĂ nu vă lăsați păcăliți, ea nu vă propune să treceți pe o dietă în sensul clasic, ci cu totul altceva, de altfel mult mai dificil de realizat: schimbarea atitudinii față de mâncare și modul în care mâncăm. Ne îndeamnă să reflectăm cu atenție de ce mâncăm, pentru că astfel vom realiza și alte adevăruri legate de obiceiurile noastre alimentare.

Mâncăm pentru a asigura corpului nostru energia necesară supraviețuirii, forța necesară îndeplinirii activităților de peste zi. Astfel necesarul și tipul de hrană fizică variază în funcție de tipul și numărul respectivelor activități: una e să fii muncitor pe șantier și alta director într-un birou. Problema se complică atunci când mâncăm pentru a acoperi nevoile emoționale sau mentale. Ele nu pot fi acoperite de hrană fizică, este o senzație falsă de împlinire care nu durează decât un timp foarte scurt. Aceste nevoi sunt, culmea, asigurate de exercițiile meditative care îți îndreaptă atenția către dezechilibre acumulate în corpul nostru.

Că tot venii vorba de corpul nostru… Pentru cei care nu știu, el știe, poate cel mai bine de ce are nevoie și cât anume dacă noi am ști să-l ascultăm. Și dacă am învăța să-l înțelegem și să-l instruim să răspundă la și să dea semnalele potrivite… Într-adevăr, e vorba de autocontrol, doar că de un alt tip decât ce și cât mâncăm într-o dietă. Ci de cum ne hrănim mai întâi mintea și sufletul și cum suntem atenți la ce ne cere cu adevărat corpul nostru ca și hrană, ce pofte îi mai rămân înscrise în ADN-ul fizic ca și nevoi ce trebuie satisfăcute. S-ar putea să constatați că destul de puține și că se mulțumește cu și mai puțin.

Dieta conștientă și o meditație

În afară de analiza atentă în cadrul unui proces de introspecție a ceea ce mâncăm, cât și cum și de câteva aspecte practice despre cum ar fi bine să mestecăm îndelung și lent mâncarea până ea devine aproape lichidă pentru a ajuta procesul digestiv și pentru a-i savura textura, gustul, poate chiar mirosul și de a alege drept hrană alimente mai ușor de digerat și de a evita să mâncați în timp ce faceți și altceva: lucrați la calculator, sau în altă parte, priviți la televizor, etc ne mai sunt recomandate și câteva exerciții meditative și de mindfulness.

Meditația

Rezervați-vă 10-15 minute cu cel puțin 2 ore înainte și după masă pentru a reflecta și a pregăti starea necesară acestui proces simplu în aparență și totuși destul de complex în esența lui. În primul rând, rugați-vă, sau puneți intenția sau binecuvântați-i pe cei care au produs sau asistat la producerea hranei dumneavoastră: fermieri, transportatori, vânzători, bucătari, etc, fie ca ei și familiile lor să trăiască în pace și armonie, să aibă susținerea necesară traiului lor pentru a-și continua liniștiți și fericiți activitatea, să fie scutiți de greutăți și dezastre, mama natură să-i hrănească și să le susțină comunitatea, să fie în siguranță, fie ca toți cei care lucrează în piețe, alimentări și restaurante să fie ocrotiți în fața supărărilor și stresului. Mulțumiți-le pentru eforturile depuse.

Tot în cadrul acestei meditații propuneți-vă ca atunci când veți mânca să fiți conștienți de fiecare înghițitură, de gustul și textura ei, imaginați-vă cum veți mesteca încet, și în cantități mici și reduse mâncarea, că veți observa când v-ați săturat și vă veți opri din mâncat, că veți împărți cu alții plăcerea de a mânca, și veți mulțumi pentru masa îmbelșugată. Și la sfârșit observați cum hrana alunecă în corpul dumneavoastră, cum este separată în nutrienți și transformată în energie, cum alimentează celule corpului, iar surplusul este eliminat din corp.

Zis și făcut!

Și apropo, eu mi-am început ziua și anul urmându-mi propriile sfaturi, cel mai greu fiind însă a mă opri din scrierea acestui text pentru a savura o plăcintă făcută de bunica, și m-am trezit că ultima îmbucătură am mestecat-o în timp ce tastam o idee. E greu chiar și așa... Și pentru ca o activitate recomandată să devină obicei benefic ar fi bine să fie practicată neîntrerupt 21 de zile, deși ar fi de preferat 9 luni...

Un an nou îmbelșugat în binecuvântări, plin de mici bucurii și plăceri nevinovate!

La mulți ani!

CITEȘTE ALTE POVEȘTI DESPRE IȚELE SUFLETULUI