Rugăciunea - calea spre Dumnezeu

Ce este de fapt rugăciunea, și cum se practică ea? Este adevărat că ea nu ar trebui practicată oricum și în orice condiții, dar aceasta ține mai mult de o atitudine interioară decât de condiții exterioare. Însă regulile sunt mai simple decât ne-am aștepta noi, și mult mai greu de respectat tocmai din acest motiv. Rugăciunea în fața lui Dumnezeu presupune asumarea unei atitudini respectuoase, plină de atenție, atât la ceea ce afirmi, cât și la ceea ce simți, la fel cum ai proceda și în comunicarea cu un interlocutor oarecare, dar prinși într-o conversație care te interesează: privindu-l în ochi, atent, alegându-ți cu grijă cuvintele pentru a fi exact, corect în modul de adresare, sincer în abordare.

Rugăciunea - alegere și atitudine

Rugăciunea trebuie aleasă cu grijă, dacă este una lungă, ea spune o poveste cu tâlc, iar acel tâlc ar fi bine să fie înțeles în toată profunzimea lui, dacă ea este scurtă, atunci rugăciunea devine o mantră, repetată pentru a integra vibrația fiecărui cuvânt în parte, până devii una cu rugăciunea respectivă. Așa cum este Rugăciunea Inimii care poate fi repetată cu voce tare sau în gând în timp ce realizezi orice alte activități zilnice, pentru a te asigura că acțiunile tale sunt în Dumnezeu. Indiferent că te adresezi direct lui Dumnezeu Creatorul sau unui aspect al Său în manifestare: Maicii, lui Isus, Duhului Sfânt, unor sfinți intermediari, crucii, nu uita că ceea ce contează este cât suflet și câtă credință se regăsește în tine, nu contează că o spui cu voce tare, că o cânți, că o spui în gând, ci convingerea cu care te-ai adâncit în această sarcină.

E bine să aprindem o lumânare, sau o candelă, sau tămâie atunci când ne rugăm? E bine pentru noi, în primul rând pentru că un ritual ne ajută să ne pregătim mental și sufletește pentru activitatea plină de reverență pe care urmează să o întreprindem, e bine și să avem un ajutor în a ne centra atenția. Nu citiți mecanic o rugăciune, că ea va avea același impact pe care îl are și asupra voastră textul unui reprezentant de marketing TV, stradal sau la venit la ușă să vă vândă ceva inutil. Simțiți rugăciunea, cu fiecare cuvânt al ei, fiți acolo alături de cel care a spus-o prima oară, încercați să înțelegeți ce l-a mânat în alegerea acelor cuvinte. Și nu uitați ce v-a făcut pe voi să alegeți tocmai această rugăciune, tocmai acum, simțiți-vă ca și cum acum ați spune-o prima oară. Și va fi suficient o singură dată pentru a stabili conexiunea.

De ce se roagă oamenii?

Fie pentru a găsi alinare, pentru a căpăta putere, pentru a mulțumi, pentru a se confesa și obține mântuirea păcatelor, din compasiune pentru ceilalți sau pur și simplu, după cum spuneam, pentru a relaționa cu divinitatea. Este și un mod de a te retrage din lume, și din fața presiunii pe care aceasta o exercită asupra ta, și a regăsi liniștea, confesând grijile și preocupările tale unui forum superior. De aceea e bine să te rogi zilnic, de preferat și dimineața și seara, și înainte de masă, pentru că îți oferă acea stare de care ai nevoie pentru a trăi în pace și armonie.

Astfel că, înainte de a începe a vă ruga, întrebați-vă dacă rugăciunea pe care ați ales-o reprezintă adevărul din inima voastră, dacă cuvintele ei vă fac să simțiți nevoia de a le cânta precum un imn, dacă vă aduc lacrimi în ochi, dacă vă apleacă privirea spre interior, dacă vă mișcă în vreun fel anume. Astfel trebuie să fie puterea rugăciunii, să vă facă să vibrați profund, să vă cutremure, să vă uimească. Fiecare cuvânt rostit să fie ca un strigăt plin de ecou care să poarte cu el întreaga voastră simțire.

Și amintiți-vă de acel Sfânt Ioan, care neștiind să citească, nu știa nicio rugăciune, și făcea vindecări spunând simplu: ”Doamne Ajută!”

CITEȘTE ALTE POVEȘTI DESPRE IȚELE SUFLETULUI