Astăzi vreau să vă povestesc despre creativitate, mai exact, despre energia de manifestare este cea a Creativității din Tarotul Zen al lui Osho. Aceasta reprezentă capacitatea de a înțelege simbolurile ascunse în artă și în viață; puterea de abstractizare. Ca și arhetip, creativitatea ține de manifestarea sufletului, energia care cu ajutorul imaginației dă viață tuturor posibilităților, creând lucruri de valoare, de durată. OSHO Zen Tarot se focalizează pe înțelegerea acțiunilor ce se petrec în prezent, spre deosebire de cărțile obișnuite de tarot care urmăresc cunoașterea viitorului. Este un sistem bazat pe înțelepciunea de tip Zen, care afirmă că evenimentele din lumea exterioară reflectă propriile noastre gânduri si sentimente, chiar și pe acelea care nici nouă nu ne sunt clare. Scopul este acela de a ne întoarce atenția de la ceea ce se întâmplă în exteriorul nostru, pentru a putea înțelege mai bine ce se întâmplă în subconștientul nostru.
Câteva cuvinte despre creativitate
Din alchimia focului și apei în lumea de jos până la coborârea luminii divine din cea de sus, figura din imagine este ”posedată” de forța creativă. Experimentarea creativității este precum o intrare în lumea misterelor, o lume în care tehnica, expertiza și cunoașterea sunt niște simple instrumente, cheia o reprezintă disponibilitatea de a te abandona forței care naște toate lucrurile. Creativitatea este un flux de energie care curge nestăvilit, trăgându-te împreună cu ea, nu are o formă sau o structură, cu toate acestea, toate formele și structurile iau naștere din ea.
Creativitatea se refera la calitatea pe care o aducem muncii noastre. Ea reprezintă o atitudine, o viziune interioara, un mod de a privi lucrurile. “Nu oricine poate fi un pictor”, și de altfel nici nu este necesar. Dacă toți oamenii ar fi pictori, aceasta lume ar fi extrem de urâtă; ar fi foarte dificil să trăiești în ea. La fel, nu oricine poate fi un dansator, si de altfel, nici nu este necesar. În schimb, toată lumea poate fi creativă. Orice ați face, faceți cu bucurie, cu iubire. Dacă veți acționa astfel și nu doar din motive economice, veți acționa într-un mod creator. Dacă simțiți că o activitate crește din ființa dumneavoastră, ajutându-vă să creșteți la rândul dumneavoastră, ea este cu siguranță o activitate spirituală, creativă, divină. Cu cât veți deveni mai creativ, cu atât mai divin veți deveni.
Creativitatea, Creatorul și Divinul
Toate religiile lumii au afirmat că Dumnezeu este un Creator. Nu știu dacă El a fost sau nu Creatorul acestei lumi, dar știu cu siguranță un lucru: cu cât veți deveni mai creativ, cu atât veți fi mai divin. Când creativitatea dumneavoastră va ajunge la apogeu, când întreaga dumneavoastră viață va deveni creativă, veți deveni una cu Dumnezeu. Probabil ca El a fost într-adevăr Creatorul, căci oamenii care au fost extrem de creativi au fost cei mai apropiați de El. Iubiți tot ceea ce faceți. Atunci când acționați, fiți meditativ, indiferent cât de măruntă vi se pare acțiunea dumneavoastră!
Nu contează forma specifică pe care o asumă creativitatea voastră – poate fi o pictură, un cântec, o poveste, sau o activitate de grădinărit ori gătit. Cel mai important este să fii deschis(ă) către ceea ce dorește să se exprime prin tine. Și amintește-ți că nu ești stăpânul creațiilor tale, ele nu ne aparțin. Adevărata creativitate provine din uniunea cu Divinitatea, cu Misticismul și Necunoscutul. Nu vă fie teamă de mediocritate, de greșeli, nici cei mai mari artiști nu au fost mulțumiți de capodoperele lor, căci li se părea că ele nu ating perfecțiunea viziunilor lor. Gândiți-vă la creativitatea copiilor care creează nave spațiale din sănii, ele nu vor zbura niciodată, dar nici nu e nevoie, imaginația lor i-a dus deja pe lună, uneori reușești cu greu să identifici în desenul lor personajul portretizat, dar asta nu îi face pe ei să se bucure mai puțin de el.
Ce ne învață Osho, legat de manifestarea acestei energii:
“Creativitatea este o atitudine, o abordare lăuntrică, înseamnă se te bucuri, să sărbătoreşti, să fii prezent în tot ceea ce faci. Este o calitate pe care o aduci în activitatea pe care o desfăşori. Nu contează ceea ce faci, ceea ce contează este să pui suflet în ceea ce faci. Când îţi spun să fii creator, nu vreau să spun că trebuie să te faci pictor sau poet. Ca să fii creator, lasă-ţi viaţa să fie o pictură, lasă-ţi viaţa să fie un poem. Când inima este trează, când inima dansează de recunoştinţă adâncă, când inima este în acord, în armonie cu existenţa, din acea armonie se naşte creativitatea. Nu trebuie să te duci la vreo şcoală pentru a învăţa creativitatea. Nu-i vei găsi sensul uitându-te. Trebuie să devii participant. Sensul vine prin participare. Participă la viaţă! Participă cât mai profund, cât mai total cu putinţă. Riscă totul pentru participare. Dacă vrei să ştii ce e dansul, nu te uita la un dansator, învaţă să dansezi, fii tu dansator. Dacă vrei să cunoşti ceva, participă.”
DESCOPERĂ ARTA DIVINAȚIEI
Aflarea a ce îți rezervă viitorul este important doar în perspectiva controlării modului în care te raportezi tu la el. Orice investigare a liniilor temporare va conduce la un paradox: dacă viitorul nu poate fi schimbat, doar aflat, ce rost are să știi, iar dacă poți să îl schimbi, atunci nu e fix viitorul ci o probabilitate evitată. Există totuși niște linii directoare ce pot fi preîntâmpinate de o atitudine corectă, de conștientizarea circumstanțelor cu care te confrunți, de atenție la ce se întâmplă și de ce. îmbunătățind astfel gradul de acceptare și reducând suferința resimțită.