Alegerea unui bol tibetan
De ce mi-aș cumpăra propriul bol tibetan? Sau și mai și, propriile boluri tibetane? În marketing s-ar numi o achiziție de plăcere, eu i-aș spune de suflet. Decizia de cumpărare nu are la bază în primul rând identificarea unei nevoi, ci plăcerea resimțită atunci când îi asculți sunetul, sau chiar frumusețea lui. Am văzut atâtea boluri, în special din categoria celor turnate automat, având în casa cumpărătorului un rol pur decorative, sau funcțional în măsura în care sunt depozitate în el diferite obiecte și mărunțișuri. Și nu judec pe nimeni care procedează astfel, funcția de depozitare este una semnificativă pentru bolurile tibetane, dar e păcat, pentru că ele sunt obiecte menite a fi multifuncționale, altfel ți-ai lua un bol de cristal obișnuit, uneori la mai mult de jumătate din preț, cu tot simțul artistic exprimat în el.
Dilema începătorului
Când mi-am cumpărat primul meu bol tibetan, prietena mea care m-a însoțit la cumpărături și care a beneficiat de primele tentative de a cânta la el, mi-a comentat sec:
“În banii ăștia, și chiar ți-aș face și economii, ba chiar ți le-aș da cadou, numai să nu arunci banii pe fereastră, un set de oale profesioniste, și în care să poți și găti.”
Nu zic că nu avea dreptate, în banii ăia îmi luam un ... aș fi zis o oală Zepter inteligentă, pe urmă am verificat prețurile, și nu era cazul, sunt cu mult mai scumpe, dar măcar un set ca lumea din cel puțin trei piese din hipermarket cu siguranță da. Cu toate acestea, eram conștientă că mai repede voi cânta la bolul tibetan, cât sunt eu de afonă (mai ales că la început am cântat doar pentru mine, precum păsările), decât să mă apuc, doamne ferește, de gătit. Plus că aș fi băgat mai puține persoane în spital cu primele decât cu ultimele, căci pentru urechi sensibile există dopuri de urechi, dar pentru toxiinfecții alimentare musai o vizită la urgențe.
De ce să vă mint, l-am luat pentru plăcerea mea, nu pentru că atunci când le-am auzit prima oară am exclamat ”Mamă, ce mișto ! Asta vreau să fac și eu când mă fac mare!”. La fel cum tot pentru plăcerea mea am luat și cristalele, și cărțile de divinație, și toba șamanică, și bările rezonatoare, și ... Abia de la al 4-lea încolo am început să mă gândesc că aș putea să cânt și pentru alții și când am avut un set de vreo 6 – 7 să o fac în mod organizat. Când am ajuns la numărul 7, am început să mă gândesc dacă am un set complet pentru chackre și să caut în mod specific să umplu anumite boluri, pe anumite frecvențe, dar fără să mă stresez prea tare.
Alegerea unui bol tibetan
Astfel ajung la problema alegerii bolului/bolurilor, pe care și cum să le alegi. Cred că v-ați dat seama până acum că eu pe ale mele le-am luat intuitiv, pe cele care mi-au deschis sufletul, cele care mi-au cântat în palmă, cele fără de care nu am putut ieși din magazin. Chiar dacă m-am ales cu două pe frecvența sufletului sau a chakrei rădăcină. Nu a contat, erau oricum diferite, căci fiecare bol are o frecvență individuală numai a sa, și o gamă de tonuri și vibrații care nu se regăsesc la altele, fiecare fiind precum o cheiță care mai deschide un sertăraș al sufletului.
Un bol tibetan care rezonează cu tine …
Pentru bolurile personale e normal să vă alegeți pe cele care intră în rezonanță cu voi, și voi cu ele, care vă fac să vibrați, și pe care le faceți să vibreze în mâinile voastre, acesta e singurul scop. Pentru această alegere nu e nevoie să știți care sunt frecvențele pe care rezonează chakrele, sau să fiți capabili să identificați frecvențele bolurilor, e suficient să fiți deschiși către sunet, să-l lăsați să vă pătrundă și să vă urmăriți reacția corpului la sunetele auzite. Iar dacă vă vine să îl mângâiați, să-l strângeți la piept, sau să nu-l lăsați din mână, atunci e clar, intuiția voastră vă spune, e al vostru, luați-l acasă.
De ce? Nu pentru a-l umple cu bomboane pe un colț de etajeră, ci pentru că din când în când să-l luați în mână și să vă jucați cu el, să vă bucurați de el și de sunetele pe care vi le dăruiește. Pentru că acele sunete sunt precum darul unui nectar care vă curăță și vă hrănește sufletul, casa și familia. Chiar dacă bolul este pe frecvența unei singure chackre, sau planete, sau pur și simplu are o singură frecvență neidentificabilă, dacă a rezonat cu voi și sunetul său are portanță (e greu de explicat termenul in forma sa aplicabilă aici – suficient a spune când are un impact sesizabil și resimțit asupra voastră), atunci el va avea încet-încet asupra întregului vostru sistem (atât cel energetic, cât și material). Și dacă simțiți nevoia, mai vă luați unul.
Opinia cunoscătorului
Puteți cere părerea vânzătorului de la magazin. Vă puteți interesa de proveniență, dacă e lucrat manual sau turnat, dacă e vechi sau nou. Puteți întreba pe ce frecvență e; majoritatea nu știu acest lucru însă, vă pot spune cel mult chackra. Dar, decizia finală să o luați bazată pe ce simțiți și mai ales alegeți bolul care ”cântă”. Dacă nu știți cum ar trebui să sune când cântă, faceți exerciții de ascultare a unor exemple de boluri de pe net. Altă opțiune este să rugați pe cineva care are să vă cânte la bolurile sale, și să vă lase să le testați. Nu toți sunt speriați de bombe, unii s-ar putea să vă lase, și chiar să vină cu voi să vă ajute.
Atunci când vreți să cumpărați pentru altcineva (și asta mi s-a întâmplat relativ des, atât cu boluri, cât și cu cristale și alte lucruri), tot intuitiv procedați: gândiți-vă intens la persoana respectivă, aduceți-o în fața ochilor, apoi luați bolul în mână și imaginați-vă că îl invitați să vă ghideze mâna când cântați. Din nou, dacă bolul cântă, atunci el este pentru persoana respectivă, indiferent de ce credeți că ar avea nevoie. Mie mi s-a întâmplat să cumpăr lucruri care nici măcar nu sunau/nu se simțeau cum ar fi trebuit la mine în mână, știind că sunt pentru altcineva, chiar dacă în momentul respectiv habar nu aveam cine. Așa că le-am luat, și cine s-a îndrăgostit de ele, le-a primit.
Spor la cumpărături!