“Mai bine să nu pornești pe calea evoluției spirituale… Dar, dacă ai pornit, mergi până la capăt!” - Chogyam Trungpa Rinpoche via VTP
Într-o discuție cu o prietenă am vorbit fix despre asta, exemplificând un pic adevărul memei de mai sus: nivelul spiritual există pentru toată lumea interesată să afle mai multe, să experimenteze, să îl integreze și întrepătrundă cu restul straturilor vieții; dar nu toată lumea e conștientă sau doritoare să pășească pe această cale. Cei care nu aleg asta, pot trăi mai mult sau mai puțin fericiți/liniștiți în ignoranța lor, fără ca majoritatea lor să fie împinsă spre mai mult, sau să realizeze că mai e un nivel care antrenează roțile destinului.
Dacă ai făcut pasul de a te avânta pe această cale, ai anunțat practic universul că poți și vrei mai mult, iar odată ce ai deschis poarta și ai aflat, nu mai poți juca nonșalant cartea ignoranței. Ți-ai asumat că împletești și nivelul spiritual în viața ta, și că îi urmezi calea. Deși sunt mulți chemați și puțini aleși (spiritul este cel care te cheamă să te trezești să devii cine ai fost menit să fii, puțini însă ajung să-și împlinească destinul și să fie un exemplu de urmat pentru ceilalți - cei aleși), și mai puțini sunt cei care înțeleg ce reprezintă efectiv calea evoluției spirituale. Mulți o văd ca pe o cale a abandonului tuturor celorlalte aspecte ”lumești” și concentrarea pe a deveni ”maestru spiritual”, când de fapt, ea este o cale a împlinirii cu succes a destinului ales, integrând toate aspectele implicate și făcându-le să colaboreze între ele armonios (aspecte: fizic, mental, emoțional, spiritual).
Sunt doar câțiva al căror destin este să cadă în contemplare și să rămână acolo până pică pară mălăiață în gura lui Nătăfleață (așa ca mine); pentru mulți, împlinirea căii spirituale este doar practicarea (și integrarea) unor obiceiuri care țin de spirit în viața de zi cu zi.
Călătoria are drept scop cunoașterea de sine: cine ești, unde vrei să ajungi, și cum. Cine ești e destul de bătut în cuie, dacă nu imposibil de schimbat, improbabil. Unde vrei să ajungi, la fel de fix, mai poți trage de timp, rătăci un pic pe cale, alege una mai scurtă, dar grea, sau alta lungă și relativ ușoară, sau (dar nu recomand) saltul nehotărât de pe una pe alta. Liberul arbitru are loc de manifestare la cum… Cum este metoda de lucru, manualul de procedura, setul de instrumente, grupul de suport (echipa de asistență).
Totul este conectat
La început căutarea este oarbă, mergi unde nimerești, unde te duce de mână (sau împins din spate) îngerul păzitor, prietenii bine intenționați și plini de entuziasm, în care ai încredere să te lași dus, și pe care nu te superi când te împing într-o direcție inconfortabilă, pentru că știi că-ți vor binele.
Apoi, încet-încet, începi să faci legătura dintre puncte, să observi că tehnicile seamănă între ele sau se completează reciproc, și îți construiești propriul sistem, adaptat ție, construit să-ți fie intrinsec, ușor de integrat și utilizat zilnic, firesc.
În principiu, drumul spiritului este înapoi în lumină, însă întoarcerea în sursă nu se poate face incomplet, ci are menirea să aducă un plus valoare - cea a cunoașterii supuse testării practice.
Umbra este o parte importantă din noi, și ea are nevoie să fie cunoscută, integrată, armonizată, lucrată. Invocarea luminii pentru curățare presupune că ceea ce încercăm să dăm la o parte nu ne-ar aparține, când de fapt noi suntem tot ceea ce suntem, rezultatul a ceea ce am devenit existând, iar lumina nu face decât să disloce temporar acel întuneric, oferindu-ne ocazia de a ieși dintr-un blocaj, dintr-un impas, însă mai devreme sau mai târziu, se va întoarce la fileu, și ar fi bine să se întâmple fără recul.
Porțile umbrei - Antichakrele
Cei 7 centri energetici principali ai spiritului sunt arhicunoscuți, descrieri atotcuprinzătoare prezente pe toate drumurile, ce culori, ce emoții, ce gânduri, cum se energizează, cine și ce energii îi guvernează, cum se închid, deschid, cum relaționează între ele și cum se comportă spiritul a cărui conștiință este centrată într-unul din ei.
Despre centrii secundari există foarte puțină informație disponibilă, și chiar și aceasta rămâne apanajul ”cunoscătorilor”, al școlilor de mistere.
Principiul de bază al acestui univers este dualitatea, lumină și întuneric, plus și minus, bine și rău. Este adevărat că lumina nu lasă umbră, dar cum distingi ce se află în lumină fără nuanțele umbrei. Al doilea principiu este mentalismul, iar mintea învață prin evaluarea experiențelor contrastante, comparativ.
În gândirea orientală a Indiei (de unde provin și descrierile celor 7 chakre principale), centrii energetici sunt porți către dimensiuni, regiuni astrale ale pământului și sistemului cosmologic, și că ele funcționează în perechi de câte 3: partea de sus cu calitatea în forma ei pură, partea de jos cu defectul în forma sa pură, și mijlocul (cei 7 centri principali) care sunt o combinație, o îmbinare a celor două.
Cele 21 de porți împărțite în 7 seturi de 3 fac parte din ciclul de ascensiune din Samsara, de ieșire din karmă; cunoscându-le menirea, completându-le ciclurile, accesându-le tainele și punându-le în lumină, înveți tot ce ți-ai asumat ca misiune a spiritului în acest univers, și nu poți completa ciclul până nu treci prin toate porțile, și nu le experimentezi și înțelegi pe toate, fără a rămâne blocat într-una.
Energia dragonilor
Rolul dragonilor este de a o susține pe Mama Pământ. Interacțiunea lor cu alte spirite este limitată din perspectiva acestui rol, dacă spiritele respective interacționează, lucrează sau influențează energia pământului.
Ceea ce este important pentru noi ca spirite este că energia lor (pe frecvențele lor de lucru) ne pot ajuta să ne conectăm la și să cunoaștem - partea de umbră, ego-ul. Tot ce ai suprimat vreodată, sau ai trimis în pământ, sau ai ascuns până ai uitat că a existat cândva, dacă s-a acumulat mult timp (apropo, locurile unde se acumulează sunt zonele ale căror porți sunt antichakrele), va atrage atenția dragonilor, căci ei sunt elementalii responsabili pentru gestionarea lor. Învățând despre energiile dragonilor, înveți despre tine; cum interacționezi cu ei, așa interacționezi în relație cu și din perspectiva elementelor.
Dragonii te învață cum să combini și să îmbini energii diferite și opuse, care se anulează reciproc, sau cum decurg lucrurile atunci când ajungi la supraplin.
Sunt atrași de sufletele pline de lumină, dar mai ales de spiritele care au atins gradul de înțelegere care să conducă la compasiune și în special de cei care au lucrat cu elementele naturii și le cunosc bine.
Dragonii te aleg să lucreze cu tine, dacă te arunci singur în gura lor, s-ar putea să ajungi înghițit pe nemestecate. Au liber arbitru, însă își plătesc datoriile cu orice preț, și sunt absolut loiali spiritelor mamă. Pot fi invocați, și contează atenția cu care urmărești răspunsul lor, iar frecvența lor este cea a inimii. Dacă nu sunteți dispuși să vă confruntați fricile (Ego-ul), să vă cunoașteți umbra, NU vă obosiți să vă conectați la ei.
Instrumentul obiectiv - bolul cântător
Într-un univers mentalist și dual, care îți este instrumentul obiectiv de măsură și de referință? Ce nu e nici lumină, nici întuneric, și ambele simultan? Frecvența sunetului, ea însăși cheia/cheile cu care poți deschide orice poartă.
Și aceste chei, ca și orice altceva, necesită cultivare, cunoaștere și simțire, și mai ales, gradul ultim de asimilare: vibrarea spiritului pe fiecare dintre ele ca un virtuoz în improvizație, dar și o întreagă simfonie.
Bolurile cântătoare sunt numite tibetane (termen la modă în spiritualitate), dar ele au aceeași sursă cu cunoașterea despre chakre: India. Ele sunt purtătoarele ofrandelor spiritului către templu, exemplu a ceea ce spiritul a cultivat până la măiestrie: oprirea timpului în loc. Timpul este o creație a minții, propria ei dimensiune, și când oprești timpul, oprești mintea și poți observa toate celelalte dimensiuni care există dincolo de timp.
Când spiritul tău își acordează vibrația pe o frecvență, amplificând-o, el a accesat dimensiunea care rezonează pe respectiva frecvență, și o stăpânește.
Bolurile pot fi un instrument de terapie, de auto-cunoaștere, de referință, chiar și de apărare sau atac, sau chiar propria voastră ofrandă ca spirit către univers.
Menajeria interioară sau spiritul animalic din noi
Deși ne place să ne credem spirite superioare, singurele cu conștiință de sine (observați că nu am spus suflet), rămânem în definitiv și la urma urmei tot animale, oarecum ceva mai evoluate, și cu succes dovedit mai abitir decât altele deși nu neapărat datorită gradului superior de evoluție față de celelalte spirite, absolut discutabil.
Cum ne manifestăm noi ca animal, cum ne adaptăm la viața pe pământ, care sunt instinctele noastre, cum răspundem celor două cauze fundamentale: supraviețuirea (frica de moarte) și perpetuarea speciei (pofta de sex), sunt reflectate în animalele de putere, cele totemice, și păzitorii porților: ambele cauze sunt menite de a fi motorul ce ne împinge să perpetuăm viața și de a oferi/înlesni ocazia încheierii ciclului de învățare.
Primele 3 chakre principale, care reprezintă legătura cu pământul, au fiecare un animal de putere individual care reprezintă modul în care spiritul nostru se poartă ca și animal, în funcție de cât de integrat este. Și anti-chakrele au animalele lor, și spiritele coordonatoare, și pentru că le vom ajunge tributare și să ne comportăm ca ele, cel puțin din când în când, ar fi bine să devenim familiari cu ele și modul lor de a fi, căci reprezintă oglinda noastră.
Cunoașterea de sine este începutul înțelepciunii–Aristotle
E bine să cunoști ce fac ceilalți, să ai modelul de referință, fie el sfânt, înger, demon, sau maestru ascensionat ori zeu. Însă prin perspectiva lor ajungi să te cunoști pe tine, să te completezi, să te împlinești.
Revelațiile sunt importante, dar procesul este de durată, iar până la Eu sunt tot ceea ce sunt mai e de lucru, câtă vreme nu accepți că ești și bun și rău, și lumină și întuneric, și ce îți place, și ce urăști, și ce vrei și ce nu…
**25-26 mai 2024 Seminarii începători și avansați **
Când: 10:00 - 17:00
Unde: ARAD (locația exactă se va comunica celor care se înscriu)
Cost: 550 lei/persoană pentru 2 zile
Persoană de contact și înscrieri: Aida Cresta, tel 0745 317 582
Participarea este condiționată de înscrierea prealabilă pe adresa Aidacresta@gmail.com și plata unui avans de minim 200 de lei din costul cursului.